Udvalgte Produkter

Teens historie

Tebusken blev opdaget for mere end 5.000 år siden. Legenden fortæller, at det var den kinesiske kejser Shen Nung, som på en rejse rundt i Kina søgte skygge under et træ. Kejserens tjenere kogte vand til kejseren, som han skulle drikke.

Et blad faldt ved et tilfælde ned i koppen med kogt vand. En dejlig duft steg dernæst op, og den nysgerrige kejser smagte på drikken, der ikke blot havde en dejlig smag, men også en forfriskende virkning.
Hermed var den første kop te i verden blevet brygget. Dette var blot begyndelsen for hvad, der skulle vise sig at blive den mest udbredte drik i verden, næst efter vand.

Teen har sidenhen udviklet og tilpasset sig verden over. Derfor har teen en helt unik smag og betydning i alle lande og kulturer.

Teens mange farver

Herunder ser du et udvalg af de varianter af te vi fører i butikken. Udvalget varierer og skifter efter sæson og nyheder. Kom endelig ind i butikken og gå på opdagelse. Her står vi også klar med en anbefaling efter dine personlige præferencer.

Hvid te består af de allerførste spæde skud og blade fra tebusken, der plukkes i det tidlige forår, og er dermed egentlig blot en fin kvalitet grøn te. Teen lufttørres udendørs eller indenfor, hvis vejret er fugtigt. Hvid te er helt lys og let i smagen.

Grøn te er ufermenteret, hvilket gør, at bladene bevarer deres grønne farve. Den er let, men med mere smag og farve end den hvide. Grøn te har desuden en række dokumenteret gode egenskaber, så som det store indhold af antioxidanter. Teen produceres hovedsageligt i Japan og Kina.

Oolong te er groft sagt en mellemting mellem grøn og sort te. Blandt Oolong teens største egenskaber, at den aldrig bliver bitter, fordi den har et lavt koffein-indhold. Oolong te er lig med balance og harmoni og den er blødere end sort te og knap så fersk som grøn te.

Sort te består af blade, der er fermenteret fuldstændigt, hvilket giver en kraftig smag samt en mørk farve. De mest kendte sorte teer kommer fra Indien, Kina og Sri Lanka/Ceylon.

Kinesisk rød te China Pu Erh som denne te kaldes, virker hæmmende på ernæringsbetinget overvægt (altså slankende) samtidig med den sænker kolesteroltallet. Den rene Pu Erh tes smag er tør og lidt krydret.

Rooibos er en sydafrikansk urte te, som kommer fra en busk. Oprindeligt er nålene fra busken grønne, men teen fermenteres naturligt, og denne proces er med til at give den sødlige, let røgede smag og den rødlige farve, som teen har. Rooibos te er blevet meget populær på grund af sin forfriskende smag og sundhedsmæssige fordele. Teen indeholder hverken koffein eller garvesyre, og den kan derfor med god samvittighed drikkes ”på sengekanten” og serveres for børn. Desuden indeholder den også vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Honeybush er en fætter til Rooibos, og har nogle af de samme egenskaber. Planten har i foråret en lys gul blomst og har en stærk honning-duft. Som te er den rødbrun i farven, og har en let krydret urteagtig smag, med en note af sødme. Urte består af tørrede urter i ren form eller i blandinger og indeholder ikke koffein og garvesyre.

Frugt te består af tørrede frugter i skaller og stykker. Dette giver en meget frisk og frugtig te. Da teen udelukkende består af frugtstykker er der derfor hverken koffein eller garvesyre i, der kan gøre teen bitter.

Matcha – den ultimative grønne te Matcha er fremstillet af de friskeste og fineste Gyokuro teblade fra årets første høst. Bladene bliver omgående dampet efter høsten og derefter gennemtørrede. Den tørrede te kaldes Tencha, den bliver malet til et meget fint pulver, og bliver til Matcha. Det er udelukkende denne te, man anvender i den traditionelle japanske te-ceremoni (cha no yu). Ritualet bygger på zenbuddhismens fire grundprincipper – harmoni, respekt, renhed og indre stilhed. Med en bambusske (chashaku) lægger man ca. 2 tsk. i en si, da det meget fine pulver er nemmest at piske op hvis det har været gennem en si. Teen sies ned i en speciel skål (chawan), som forvarmes og tørres inden brug. Når teen ligger som et fint pulver i skålen, tilføres vandet (max 80 grader) og man pisker med et traditionel bambus piskeris (chasen) i 1–2 min., til teen begynder at skumme. Teen nydes med det samme og drikkes direkte fra skålen. Matcha er meget opkvikkende og kan have en konsistens, som er tykkere end almindeligt grøn te. Fordi man drikker bladene med, tilføres kroppen en meget høj dosis af A-, E- og C-vitamin, samt mineraler og polyphenoler. I koppen har Matcha en dyb jadegrøn farve. Den er blød og rund i smagen med en distinkt sødme og frisk.

Tilberedning af te

Sort te
Der bruges 1 tsk. til en kop og 3 tsk. til en liter – trækketid efter smag men mest almindeligt er 4-6 min.

Hvid og Grøn te
Der bruges en anelse mere te end til sort te, og vandet skal max. være 80 grader, hvilket opnås ved at koge vandet og vente ca. 10 min. eller ved at anvende et te termometer. Trækketiden er 3-4 min. Hvis der hældes kogende vand på tebladene, eller hvis trækketiden ikke overholdes, kan teen blive bitter.

Rooibos og Honeybush
Teen doseres som vanligt og overhældes med kogende vand. Lad teen trække 5-10 min. Den kan sagtens trække længere, hvilket gør den kraftigere, men ikke bitter, da den ikke indeholder garvesyre. Teen kan også trække i koldt vand natten over i køleskab og bruges som en forfriskende is te.

Urte te & Frugt te
Urte te tilberedes med kogende vand og trækker 8-10 min. med låg over. Frugt te tilberedes af tørrede frugter med kogende vand og trækker 6-10 min.